Livet kan faktiskt bli enklare

Läs “Charmen med tarmen” och förstå kopplingen mellan mage och hjärna

Den tyska forskaren Giulia Enders har skrivit en fantastiskt rolig och lättläst bok som förklarar vad som händer i vårt tarmsystem och hur vi kan påverka det för att må bättre. För alla som lider av magbesvär, födoämnesallergier, psoriasis eller oförklarlig psykisk oro är boken ett måste.

 I förordet till boken Charmen med tarmen skriver Julia Enders: ”Hur tarmen påverkar hälsa och välbefinnande är en av vår tids nya forskningsinriktning med stort F! Den mycket respekterade amerikanske biokemisten Rob Knight säger i tidskriften Nature att den är minst lika lovande som stamcellsforskningen […] Under mina studier upptäckte jag hur styvmoderligt det här området blir behandlat inom medicinen. Fastän tarmen som organ är något helt outstanding. Den utgör två tredjedelar av immunsystemet, hämtar energi från småfrallor eller tofukorv och producerar mer än tjugo egna hormoner. Många läkare lär sig mycket lite om det här under sin utbildning.

Numera anses det vedertaget inom vetenskapen att människor med vissa matsmältningsproblem ofta har nervösa störningar i tarmen. Då skickar deras tarmar ut signaler till ett område i hjärnan som bearbetar obehagliga känslor, fast de inte har gjort något dumt. De som drabbas mår dåligt och vet inte varför de gör det. Om deras läkare då behandlar dem som irrationella psykoffer är det väldigt kontraproduktivt! Det är bara ett exempel på att en del av den kunskap forskningen kommer fram till borde spridas snabbare!”

Boken såldes snabbt slut i Sverige, men en ny upplaga är på väg ut i bokhandeln. Prova annars hos nätbokhandlarna.